Història

Sant Galderic

(Viéleville, Carcassès, 830-900)

Fou agricultor i protector dels pagesos durant l’edat mitjana, uns temps especialment difícils i conflictius per al món de la pagesia, per la qual cosa fou designat posteriorment Sant Patró. Actualment només se celebra aquesta festivitat al Rosselló i en alguns poblets de Catalunya; a la resta del Principat fou patró fins a l’alta edat mitjana, quan s’implantà Sant Isidre de Madrid.

El temps, i el fet que la Catalunya Nord passés a domini francès, feren caure en oblit, de mica en mica, qui fou i serà sempre l’autèntic patró dels pagesos catalans, Sant Galderic.


LA NOSTRA HISTÒRIA

L’any 1995, gent del món de l’art i un grup de joves pagesos de Rubí, amb inquietuds i ganes de promoure la cultura, decideixen sumar esforços i fer una fira que agrupi els dos àmbits.

Amb aquesta finalitat es crea l’Associació Sant Galderic el nom de la qual és fruit de la reivindicació per recuperar el patró dels pagesos catalans.

A partir de l’any 2002 i amb motiu d’un canvi a la junta, la Fira de Sant Galderic deixa de ser l’única activitat de l’entitat, i de mica en mica, aquestes s’amplien; això sí, sempre amb el compliment de dues finalitats: una, fer ciutat i oferir a la població espais de relació, i una altra, que els artistes puguin apropar la seva obra al públic.

Amb el suport dels-es i soci-es, persones de diferents àmbits, que amb la seva participació i una petita quota anual donen suport a les iniciatives de l’entitat.